Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Τι είναι τα τοτέμ και τι συμβολίζουν;

Τα τοτέμ αποτελούν κάποιες ξυλόγλυπτες κατασκευές, άλλοτε τρομακτικές και άλλοτε αστείες.

Η λέξη τοτέμ προέρχεται από την Ojibwa, μια γλώσσα Algonquin. Μια γλώσσα που πλέον έχει εκλείψει και ήταν ομιλούμενη στην Βόρεια Αμερική.

Η λέξη «Ototeman» στην γλώσσα τους, σήμαινε «αυτός, είναι της φυλής μου».

Οπότε καταλαβαίνουμε, πως τα τοτέμ ήταν κάτι σαν «σημαία» για την κάθε φυλή. Ήταν αυτό που τους έκανε να ξεχωρίζουν από άλλες φυλές!

από τι ήταν φτιαγμένα τα τοτέμΤα τοτέμ ήταν φτιαγμένα από ξύλο και σκαλισμένα στο χέρι από τους μάγους της φυλής. Ήταν σκαλισμένα από μάγους και είχαν την ευλογία του πνεύματος που πίστευε η κάθε φυλή.

Δηλαδή, εάν η φυλή πίστευε στην πολική τίγρη, τότε όλο το Concept του τοτέμ ήταν βασισμένο πάνω στην πολική τίγρη!

Τα ζώα που απεικονίζονταν στα τοτέμ είχαν σχεδόν πάντα μια φρικτή έκφραση, ο λόγος βέβαια είναι άγνωστος.

Η τοτεμική θρησκεία, βασιζόταν στα ζώα και στην μετατροπή από ζώο σε άνθρωπο και το αντίθετο! Τα στοιχεία της θρησκείας τους ήταν σχεδόν ίδια.

Από την Βόρεια Αμερική, μέχρι την Πολυνησία και την Ινδία! Οι Ινδοί είχαν τοτέμ 66 πόδια ψηλά. Αυτό μεταφράζεται στα 20 μέτρα!

Το τοτέμ με κάθε ευκαιρία «μεγάλωνε»!

Εάν κάποιο μέλος της φυλής πέθαινε ή παντρευόταν, πρόσθεταν ένα νέο κομμάτι! Το ίδιο ίσχυε επίσης για μια οικογενειακή γιορτή ή για τα «εγκαίνια» ενός νέου σπιτιού. Το τοτέμ ήταν ένα κομμάτι ιστορίας της κάθε φυλής.

ζώα τοτέμΤα ζώα που απεικονίζονταν στα τοτέμ μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο θήρας, αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ταμπού. Ζώα όπως οι θαλάσσιες ενυδρίδες, κάστορες, βάτραχοι, λύκοι, αρκούδες, αετοί, κοράκια και πολλά άλλα ζώα.

Το περίεργο όμως, είναι ότι υπήρχε μια ιεραρχία στα τοτέμ. Δηλαδή, ήταν αδιανόητο να απεικονίσει μια φυλή το κεφάλι από ένα κοράκι σε χαμηλές θέσεις του τοτέμ.

Αυτό συνέβαινε γιατί το κοράκι στην τοτεμική θρησκεία είναι αυτό που δημιούργησε τον κόσμο και είναι πάνσοφο! Όπως επίσης η γκρίζα αρκούδα, απεικονιζόταν με τεράστια νύχια και μεγάλα δόντια.

Ήταν ο προστάτης της φυλής και κάθε σπιτιού! Κάθε ζώο που ήταν γνωστό στους ανθρώπους της τότε εποχής, απεικονιζόταν πάνω στα τοτέμ και είχε συγκεκριμένες μαγικές ικανότητες (έτσι πίστευαν οι άνθρωποι τότε).

Δυστυχώς λίγα τοτέμ σώζονται και αυτά είναι από της φυλές που κατοικούσαν στην δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής και ελάχιστα από την ευρύτερη περιοχή της Αλάσκας!

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα