Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Οι Πυργοι της Σιωπης

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ζωροαστρισμός είναι μια από τις παλαιότερες θρησκείες που έχουν ακόμα οπαδούς. Η εμφάνισή του χρονολογείται περίπου 2.600 χρόνια πριν, ως μία ριζική αναμόρφωση της πολυθεϊστικής ιρανικής θρησκείας η οποία επικράτησε στην Περσική Αυτοκρατορία με κρατική υποστήριξη. Ο ζωροαστρισμός διατηρεί κάποιες από τις πρακτικές της προϊστορικής, κοινής ινδοϊρανικής θρησκείας και επομένως παρουσιάζει ομοιότητες με τον ινδουισμό της βεδικής περιόδου, όπως π.χ. την πυρολατρεία, ορισμένες μυθικές αφηγήσεις και τον σεβασμό προς τις δυνάμεις της φύσης.

ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

Οι Πύργοι της Σιωπής (επίσης γνωστά ως dakhma ή dokhma) είναι ταφικά μνημεία της ζωροαστριστής θρησκείας. Χρησιμοποιούνται για την αποσύνθεση των οργανισμών από τη δράση του ηλιακού φωτός και βροχής.

Η δομή του είναι κυκλική, και έχει μια ταράτσα για την έκθεση των οργανισμών και ένα κεντρικό οστεοφυλάκιο, που βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Η βεράντα είναι χωρισμένη σε τρεις ομόκεντρους κύκλους: ο έξω για να φιλοξενήσει τους άνδρες, ενδιάμεσα για τις γυναίκες, και ο εσωτερικός για τα παιδιά. Συμπεριλαμβανομένων ακτινικών υδρορροών που επιτρέπουν την αποστράγγιση των σωματικών υγρών και της βροχής από το κεντρικό οστεοφυλάκιο.

Αυτή η θρησκεία θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως πρόσμειξη, η οποία άρχισε το κακό πνεύμα Αριμάν, και σκοπός του οποίου είναι η καταστροφή της θείας τάξης. Ένας ηθικός κώδικας της θρησκείας καθιερώνει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για να απαλλαγούν από το νεκρό σώμα με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Ως μέρος αυτού του πρωτοκόλλου, ενας νεκρός οργανισμός πρέπει να εκτεθεί σε αυτούς τους πύργους. Μόλις γίνει αυτό και ο ήλιος με την βροχή αποσυνθεσουν το σώμα και καταβροχθίσουν τα υπόλοιπα οι γύπες τα λείψανα μπαίνουν στο οστεοφυλάκιο, έτσι ώστε με τη βοήθεια του ασβέστη, για να διαλυθούν εντελώς.

Στο Malabar Hill στη Βομβάη της Ινδίας, είναι ακόμα σε χρήση ορισμένοι από αυτούς τους πύργους.

Η αστική ανάπτυξη των περιοχών έχει καταστήσει αυτές τις τελετές κομμάτι της Ιστορίας. Οι φωτογραφίες είναι στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, που ήταν και οι τελευταίες αυτού του είδους ταφές.

Πηγή: himaira.blogspot.com

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα